MALANKA Kosmetiikka syntyy intohimosta ja osaamisesta

MALANKA Kosmetiikka on luonnonkosmetiikkaa valmistava yhden naisen yritykseni Karkkilassa. Kaiken taustalla on loputon kiinnostukseni  luonnosta löytyviä raaka-aineita ja niiden vaikutuksia kohtaan.

Kaikki alkoi epäonnistuneesta kokeilusta

MALANKA Kosmetiikan tarina alkaa oikeastaan jo lapsuudestani. Olen ollut pienestä asti kiinnostunut kaikenlaisesta käsillä tekemisestä. Ensimmäiseen kosmetiikkakokeiluuni ryhdyin, kun löysin isäni kirjahyllystä Kotikemistin keittokirjan. Kirjassa oli ohje itseruskettavan voiteen valmistukseen.

Isäni halusi kemian opettajana tukea kemiallisia harrastuksiani, joten kävimme yhdessä apteekissa ostamassa voiteeseen tarvittavat raaka-aineet. Valmistin voiteen ohjeen mukaan, mutta siitä tuli aika hirveää. Se oli kuin vaseliinia, jonka sekaan oli sekoitettu kaakaojauhetta, eikä todellakaan näyttänyt rusketukselta. Se oli kuitenkin ensimmäinen kosmetiikanvalmistuskokeiluni, ja tuloksesta huolimatta innostus valmistamiseen jäi kytemään.

Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan farmasiaa ja huomasin, että opinnoissa viehätti kaikki sellainen, jossa itse pääsi valmistamaan jotakin. Mieluisin alueeni oli farmasian teknologiaan kuuluva lääkevalmistuksen kurssi, jossa valmistettiin muun muassa tabletteja, yrttiuutteita ja lääkevoiteita. Toinen mieliaineistani oli farmakognosia, eli farmaseuttinen biologia, jossa tutkitaan luonnosta saatavien aineiden lääkkeellisiä käyttöalueita.

Myöhemmin päädyin kurssille, jossa opetettiin  kosmetiikan valmistusta luonnon antimista. Ymmärsin, että juuri tässä yhdistyy kaikki, mistä pidän – käsillä tekeminen, kasvien ominaisuuksien hyödyntäminen ihonhoidossa ja uusien ideoiden tuottaminen, kokeilu ja epäonnistumisten kautta oppiminen – ja joskus onneksi myös onnistuminen. Halusin oppia lisää kosmetiikasta ja ihonhoidosta, ja ilokseni pääsin parinkymmenen lääketeollisuuden laatutyössä vietetyn työvuoden jälkeen opiskelemaan kosmetiikan asiantuntijuuden YAMK estenomitutkintoa Laurea-ammattikorkeakouluun.

Luomulaatuinen shea- eli karitévoi on MALANKA Kosmetiikan tuotteiden tärkeä raaka-aine. Kuva: Chris-Tomas Konieczny.

Luonnonkosmetiikka voi olla kokonaisvaltainen elämys

Visuaalisuus ja esteettisyys on ollut minulle alusta asti tärkeä osa tuotetta. Haluan, että tuotteeni ovat ajattoman oloisia ja tyylikkäitä ympäristöstään riippumatta. Saan inspiraatiota vanhan ajan apteekkimaailmasta, ja pakkausten ja etikettien esikuvana ovat olleet vanhat apteekkituotteet. Vanhan ajan apteekkimaailma innostaa minua muutenkin – ajatus siitä, että tuote räätälöidään käyttäjän tarpeiden mukaan.

Toivoisin  että  luonnonkosmetiikan käyttö olisi käyttäjälleen kokonaisvaltainen elämys. Haluan, että iholle hyvää tekevän vaikutuksen lisäksi  käyttäjä voi nauttia tuotteen ulkonäöstä,  tuntumasta ja tuoksusta.

 

Juhannusöljyn ihoa ravitsevan ja hoitavan vaikutuksen lisäksi se antaa tuoksussaan tuulahduksen kesästä ja juuri kukkaan puhjenneesta  juhannusruususta. Kuva: @heygirlblogi

Luonnosta löytyy kaikki mitä iho tarvitsee

Luonnosta löytyy valtavan arvokkaita raaka-aineita. Esimerkiksi luonnonöljyistä löytyy kaikkea, mitä iho ulkoisesti tarvitsee. Karité-  eli sheavoi on tästä hyvä esimerkki, sillä se sisältää iholle hyvää tekeviä vitamiineja ja antioksidantteja. Tämän vuoksi sheavoi on alusta asti ollut MALANKAn ihonhoitotuotteiden perusraaka-aine ja pohja. Valikoimasta löytyy muun muassa sheavoita sisältävä käsivoide, jalkavoide, huulivoide ja saippua.

Valmistan kaikki MALANKA Kosmetiikka -tuotteet edelleen käsityönä, työhuoneellani Karkkilan Ala-Emalissa. Kosmetiikkaa myydään verkkokaupassani sekä paikan päällä Ala-Emalin Vintamo- putiikissa.  Jälleenmyyjät löydät täältä. Aina aikataulun salliessa osallistun myös erilaisiin myyntitapahtumiin, sillä asiakaskohtaamiset ovat mielestäni tämän työn paras anti <3

Kesällä 2023 yritykseni täyttää 10 vuotta. Toiminta ja tuotevalikoima ovat kasvaneet pikkuhiljaa, mutta edelleen kaiken tekemisen taustalla on sama intohimo luonnon raaka-aineita ja käsillä tekemistä kohtaan. Ja ennenkaikkea se, että voin tuotteillani tarjota asiakkailleni ihon hyvinvoinnin lisäksi pienen luksushetken arjessa. 

1 ajatus aiheesta “MALANKA Kosmetiikka syntyy intohimosta ja osaamisesta”

  1. Mielenkiintoista lukea, miten päädyit valmistamaan luonnonkosmetiikkaa, hieno tarina. Visuaaliset ja esteettiset tuotteet toki unohtamatta tuotteiden vaikutuksia ovat myös minulle mieluisia. Voikohan näitä tuotteita joskus löytyä myös verkkoapteekin tarjouksista?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top